Дан борбе против вршњачког насиља “Дан розе мајица”

24. Фебруар 2023.

Међународни дан борбе против вршњачког насиља широм света обележава се сваке последње среде у фебруару. Дан је познатији под слоганом “Дан розе мајица”, а сама идеја потиче још из 2007. године, а обележава се у знак сећања на Канадског дечака који је, због тога што је у школу дошао у розе мајици како би пружио пордшку мајци која је оболела од карцинома дојке, заправо постао жртва злостављања и исмевања од стране вршњака.

Ове године тај дан обележен је 22. фебруара у просторијама Дневног центра, у оквиру пројекта Унапређење рада дневног центра за децу и младе са проблемима у понашању. Учесници су били средњошколци који су заједно водитељима радионица, психолозима који су ангажовани у оквиру пројекта, прво разговарали о вршњачком насиљу, а након тога заједничким радом и идејама употпунили радионицу тако што су на розе папирима изрезаним у облику мајице исписивали поруке против вршњачког насиља, а затим исписане поруке представили на паноу. Уз примере из свакокневног живота се настојало да се учесницима приближи све што се око њих дешава, а представља вршњачко насиље. Иако се вршњачко насиље најчешће повезује са физичким обликом, пажња и информисаност су били везани и за психичко, социјално, сексуално и дигитално насиље.

Циљ је био учеснике упознати са начином како да препознају, реагују и пријаве појаву вршњачког насиља надлежним службама. Такође, акценат је био на превенцији појаве насиља међу децом и младима, уз примере ненасилне комуникације и решавања сукоба и проблема, уз које би се насиље могло избећи.

Велики број радионица које обухватају тему вршњачког насиља активно се спроводе како у Дневном центру тако и у осноцним и средњим школама.

Емина Јукић, психолог

Амела Шантић, психолог

Повезани чланци

Мере превенције против вируса Ковид-19

Календар

ПОН
УТО
СРЕ
ЧЕТ
ПЕТ
СУБ
НЕД
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Events for 1 Мај
Нема догађаја
Events for 2 Мај
Нема догађаја
Events for 3 Мај
Нема догађаја
Events for 4 Мај
Нема догађаја
Events for 5 Мај
Нема догађаја
Events for 6 Мај
Нема догађаја
Events for 7 Мај
Нема догађаја
Events for 8 Мај
Нема догађаја
Events for 9 Мај
Нема догађаја
Events for 10 Мај
Нема догађаја
Events for 11 Мај
Нема догађаја
Events for 12 Мај
Нема догађаја
Events for 13 Мај
Нема догађаја
Events for 14 Мај
Нема догађаја
Events for 15 Мај
Нема догађаја
Events for 16 Мај
Нема догађаја
Events for 17 Мај
Нема догађаја
Events for 18 Мај
Нема догађаја
Events for 19 Мај
Нема догађаја
Events for 20 Мај
Нема догађаја
Events for 21 Мај
Нема догађаја
Events for 22 Мај
Нема догађаја
Events for 23 Мај
Нема догађаја
Events for 24 Мај
Нема догађаја
Events for 25 Мај
Нема догађаја
Events for 26 Мај
Нема догађаја
Events for 27 Мај
Нема догађаја
Events for 28 Мај
Нема догађаја
Events for 29 Мај
Нема догађаја
Events for 30 Мај
Нема догађаја
Events for 31 Мај
Нема догађаја

Најчешћа питања

Ко има права на социјалну помоћ?

Право на новчану социјалну помоћ припада појединцу, односно породици, који својим радом, приходима од имовине или из других извора остварују приход мањи од износа новчане социјалне помоћи утврђеног законом.

Како остварити права на туђу негу и помоћ?

Право на додатак за помоћ и негу другог лица има лице коме је због телесног или сензорног оштећења, интелектуалних потешкоћа или промена у здравственом стању неопходна помоћ и нега другог лица да би задовољило своје основне животне потребе. Преко центра за социјални рад право остварују деца, одрасла и остарела лица која нису остварила пензиона примања и инострани пензионери.

Како постати хранитељска породица?

Поступак почиње подношењем захтева у центру за социјални рад. Потребно је проћи обуку за хранитеље након чега се стиче подобност за бављење хранитељством.

Шта је потребно за смештај у дому?

Потребно је прикупити документацију за смештај у дом и поднети захтев за смештај у центру за социјални рад. Захтев се подноси у месно надлежном центру (надлежност се одређује по адреси из личне карте), а смештај се може остварити у било којој установи за смештај у Републици Србији.

Како добити помоћ у кући?

Потребно је, у центру за социјални рад, поднети захтев за утврђивање права на помоћ у кући.