Семинар: Позориште за социјалне промене

6. Јун 2023.

Форум театар

Семинар: Позориште за социјалне промене

Дневни центар „Френд“

У оквиру пројекта „Унапређење рада Дневног центра за децу и младе са проблемима у понашању на подручју опстине Пријепоље” који реализује Удужење Нова визија у партнерству са Центром за социјални рад општине Пријепоље, а финансира Европска унија у партнерству са Владом Републике Србије преко програма ЕУ ПРО Плус, одржан је семинар Форум театар (23.05/ 26.05.2023).

За кориснике Дневног центра, ученике “Пријепољске гимназије”, Економско-трговинске школе и ОШ “Владимир Перић Валтер” организован је семинар Форум театар, кроз интерактивне радионице, применом едукативних техника Театра потлачених признатих као средство за социјалну промену од стране UNESCO-а. Кроз Форум театар млади су дефинисали проблеме са којима се суочавају. Теме су истраживали кроз групни рад, те су их након обраде у групи представљали кроз драмске вежбе и игру. Теме су биле фокусиране на слику о себи и на то како нас други перципирају (театар слика, театар новина).

Учесницима семинара посебно је био занимљив татар новина: имали су задатак да пронађу наслове из новина, интернет портала и часописа који одговарају друштвеним темама које препознају у свом окружењу. Учесници су били подељени у 4 групе, у којима су правили постере на којима су кроз наслове, слике и описе дочарали тему којом се баве: вршњачко насиље, ментално здравље, дискриминације и предрасуде, дисфункционалне породице, родна неравноправност. Свака група је представила своју тему, а након тога је добила задатак да развије три слике/сцене које одговарају корену проблема, кулминацији и последици проблема. Следећи корак био је развијање позоришних сцена на основу слика које су учесници већ креирали.

Учесници су развили и приказали следеће сцене/приче:

  1. Прича о родним стереотипима и сексизму. Припремљене сцене су приказале девојку која је малтретирана од стране вршњака, који прави непристојне коментаре на рачун њеног изгледа.
  2. Прича о дисфункционалној породици. Сцене су приказале оца који је алкохоличар и мајку која запоставља своју децу.
  3. Прича о слепом човеку који је одбачен од стране пријатеља, који не желе са њим да иду на летовање због његовог инвалидитета.
  4. Прича о младићу, жртви вршњачког насиља, који размишља о суициду.

Било је веома значајно видети снагу ових младих људи, њихову спремност да уче и стварају другачије боље окружење, са више разумевања и емпатије. Били су веома отворени за нова искуства, иако раније нису учествовали у сличним активностима. Било би веома значајно наставити рад на сличан начин и ићи дубље у истраживању тема битних за младе, јер би допринело већем нивоу друштвеног деловања и укључивања у решавању проблема младих.

  • Емина Јукић
  • Амела Шантић

Повезани чланци

Мере превенције против вируса Ковид-19

Календар

Април 2024

ПОН
УТО
СРЕ
ЧЕТ
ПЕТ
СУБ
НЕД
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Events for 1 Април
Нема догађаја
Events for 2 Април
Нема догађаја
Events for 3 Април
Нема догађаја
Events for 4 Април
Нема догађаја
Events for 5 Април
Нема догађаја
Events for 6 Април
Нема догађаја
Events for 7 Април
Нема догађаја
Events for 8 Април
Нема догађаја
Events for 9 Април
Нема догађаја
Events for 10 Април
Нема догађаја
Events for 11 Април
Нема догађаја
Events for 12 Април
Нема догађаја
Events for 13 Април
Нема догађаја
Events for 14 Април
Нема догађаја
Events for 15 Април
Нема догађаја
Events for 16 Април
Нема догађаја
Events for 17 Април
Нема догађаја
Events for 18 Април
Нема догађаја
Events for 19 Април
Нема догађаја
Events for 20 Април
Нема догађаја
Events for 21 Април
Нема догађаја
Events for 22 Април
Нема догађаја
Events for 23 Април
Нема догађаја
Events for 24 Април
Нема догађаја
Events for 25 Април
Нема догађаја
Events for 26 Април
Нема догађаја
Events for 27 Април
Нема догађаја
Events for 28 Април
Нема догађаја
Events for 29 Април
Нема догађаја
Events for 30 Април
Нема догађаја

Најчешћа питања

Ко има права на социјалну помоћ?

Право на новчану социјалну помоћ припада појединцу, односно породици, који својим радом, приходима од имовине или из других извора остварују приход мањи од износа новчане социјалне помоћи утврђеног законом.

Како остварити права на туђу негу и помоћ?

Право на додатак за помоћ и негу другог лица има лице коме је због телесног или сензорног оштећења, интелектуалних потешкоћа или промена у здравственом стању неопходна помоћ и нега другог лица да би задовољило своје основне животне потребе. Преко центра за социјални рад право остварују деца, одрасла и остарела лица која нису остварила пензиона примања и инострани пензионери.

Како постати хранитељска породица?

Поступак почиње подношењем захтева у центру за социјални рад. Потребно је проћи обуку за хранитеље након чега се стиче подобност за бављење хранитељством.

Шта је потребно за смештај у дому?

Потребно је прикупити документацију за смештај у дом и поднети захтев за смештај у центру за социјални рад. Захтев се подноси у месно надлежном центру (надлежност се одређује по адреси из личне карте), а смештај се може остварити у било којој установи за смештај у Републици Србији.

Како добити помоћ у кући?

Потребно је, у центру за социјални рад, поднети захтев за утврђивање права на помоћ у кући.