Стручни скуп ,,Социјална заштита и изазови савременог друштва” Врњачка Бања 25-26.09.2023. год.

29. Септембар 2023.

Стручни скуп ,,Социјална заштита и изазови савременог друштва” одржан је у Врњачкој Бањи, у организацији Асоцијације центара за социјални рад Србије, Удружења стручних радника социјалне заштите Србије и Коморе социјалне заштите 25 . и 26. 09.2023 год. Тим повоодм обележено је 20 година постојања овог важног Удружења.

Скуп је отоврио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић. У свом обраћању, Селаковић је измећу осталог рекао да у систему социјалне заштите, у нашој држави, има близу 15 хиљада запослених и подсетио на значај који има посао који свакодневно обављамо.

,,Они раде један изузетно одговоран, веома захтеван, тежак посао, али на првом месту показују да такве послове могу да раде људи са срцем и са душом, који најчеће о себи размишљају на последњем месту, а којима су њихови корисници, односно, лица која остварују права и услуге из области социјалне заштите на првом месту“, истакао је министар. Он је потом позвао представнике Асоцијације позвао на састанак 27.09.2023. год.

Након његовог обраћања учесницима скупа обратили су се државни секретар Министарства за бригу о породици и демографију, Мирко Јањић, председник општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић и председница Управног одбора Асоцијације центара за социјални рад Републике Србије, Рада Дивац. Додељене су захвалнице представницима Центара за социјални рад, као и појединцима који су заслужни за успех Асоцијације.

У оквиру радног дела стручног скупа представници Министарства за бригу о породици и демографију представили су Стратегију здравог и активног старења 2024-203.

Након тога одржана је редовна седница Скупштине Асоцијације. За учеснике и госте уприличена је свечана вечера.

Другог дана Стручног скупа учесницима се путем видео зоом платофме обратила Славољупка Павловић, в.д. Помоћнице генералног секретара сектора за жалбе и извршења у области приступа информацијама. Говорила је о актуелној теми везаној за Закон о слободном приспуту инфомација од јавног значаја.

Након тога одржана је Панел дискусија „Ризици одрастања деце и младих“ чији модератор је била Др. Ивана Милосављевић Ђукић.

Мериса Ахметовић, дипл. соц. радник

Повезани чланци

Мере превенције против вируса Ковид-19

Календар

ПОН
УТО
СРЕ
ЧЕТ
ПЕТ
СУБ
НЕД
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
Events for 1 Март
Нема догађаја
Events for 2 Март
Нема догађаја
Events for 3 Март
Нема догађаја
Events for 4 Март
Нема догађаја
Events for 5 Март
Нема догађаја
Events for 6 Март
Нема догађаја
Events for 7 Март
Нема догађаја
Events for 8 Март
Нема догађаја
Events for 9 Март
Нема догађаја
Events for 10 Март
Нема догађаја
Events for 11 Март
Нема догађаја
Events for 12 Март
Нема догађаја
Events for 13 Март
Нема догађаја
Events for 14 Март
Нема догађаја
Events for 15 Март
Нема догађаја
Events for 16 Март
Нема догађаја
Events for 17 Март
Нема догађаја
Events for 18 Март
Нема догађаја
Events for 19 Март
Нема догађаја
Events for 20 Март
Нема догађаја
Events for 21 Март
Нема догађаја
Events for 22 Март
Нема догађаја
Events for 23 Март
Нема догађаја
Events for 24 Март
Нема догађаја
Events for 25 Март
Нема догађаја
Events for 26 Март
Нема догађаја
Events for 27 Март
Нема догађаја
Events for 28 Март
Нема догађаја
Events for 29 Март
Нема догађаја
Events for 30 Март
Нема догађаја
Events for 31 Март
Нема догађаја

Најчешћа питања

Ко има права на социјалну помоћ?

Право на новчану социјалну помоћ припада појединцу, односно породици, који својим радом, приходима од имовине или из других извора остварују приход мањи од износа новчане социјалне помоћи утврђеног законом.

Како остварити права на туђу негу и помоћ?

Право на додатак за помоћ и негу другог лица има лице коме је због телесног или сензорног оштећења, интелектуалних потешкоћа или промена у здравственом стању неопходна помоћ и нега другог лица да би задовољило своје основне животне потребе. Преко центра за социјални рад право остварују деца, одрасла и остарела лица која нису остварила пензиона примања и инострани пензионери.

Како постати хранитељска породица?

Поступак почиње подношењем захтева у центру за социјални рад. Потребно је проћи обуку за хранитеље након чега се стиче подобност за бављење хранитељством.

Шта је потребно за смештај у дому?

Потребно је прикупити документацију за смештај у дом и поднети захтев за смештај у центру за социјални рад. Захтев се подноси у месно надлежном центру (надлежност се одређује по адреси из личне карте), а смештај се може остварити у било којој установи за смештај у Републици Србији.

Како добити помоћ у кући?

Потребно је, у центру за социјални рад, поднети захтев за утврђивање права на помоћ у кући.