У Дневном центру, при адолосцентном клубу „Френд“, отворен истоимени кафић

2. Април 2024.

У просторијама Дневног центра, при адолесцентном клубу „Френд“, отворен је истоимени кафић у коме ће бити ангажоване особе са тешкоћама у развоју и инвалидитетом. Средства за опремање и рад у кафићу обезбедили су Министарство за бригу о породици и демографију и локална самоуправа Пријепоље.

Како би се постигла укљученост особа са тешкоћама у развоју и инвалидитетом у свакодневни живот, Центар за социјални рад Пријепоље дошао је на идеју да у оквиру  програма локалних социјалних услуга у просторијама адолесцентног клуба „Френд“ отвори кафић под истим именом. Жеља им је била да овим особама створе могућност да спреме и послуже кафу, чај или сок, а да истовремено кроз добровољни прилог зараде свој џепарац.

Ово је за нас велики дан, јер ове особе ретко излазе из својих домова, ретко су видљиве, а још мање имају могућности да буду радно ангажоване. Пре свега нам је циљ да те особе изађу из породичног окружења, да помогнемо њима, њиховим породицама, да буду видљиве и да ту социјалну интереакцију остваримо на најбољи могући начин – каже директорка Центра за социјални рад Пријепоље Рада Дивац.

Пресецањем врпце кафић су свечано отворили једна од корисница која ће убудуће радити у кафићу Џенета Прељевић и председник Општине Пријепоље Драго Попадић. Локална самоуправа је подржала овај пројекат са 3.100.000 динара, док је Министарство за за бригу о породици и демографију определило 4.600.000.

Ово је један веома леп, можда и један од најлепших пројеката које смо реализовали у последње време, не по вредности него по значају који сам пројекат даје. Наравно, данас сам попио ту прву кафу и могу вам реди да ћу чешће долазити овде, јер је кафа направљена са љубављу. Морамо се трудити да помогнемо особама са сметњама у развоју и да видимо шта је то још што је њима потребно да урадимо, пре свега прилазе и овом објекту, али и у граду које су то препреке за њихово нормално функционисање – истакао је председник Општине Пријепоље Драго Попадић.

У рад кафића активно ће бити укључено око 20 корисника, који су већ укључени у разне активности Дневног центра. Пресрећни су што ће свакодневно моћи да се друже и угосте све оне који желе да посете ово место.

Утисци су јако лепи. Пуно среће, пуно љубави, доста људи, прелепа атмосфера. Моје задужење ће овде бити да служим пиће, да ковам кафу, да дочекујем госте, да загрлим људе, да их угостим као у својој кући, јер ми смо сви овде као једна породица – са огромним усхићењем каже Џенета Прељевић.

Мени се ово чини супер. Стекао сам нове другаре, пријатеље,. Упознао сам овде васпитаче, новог тренера. Добијамо поклоне за Нову Годину. Све је супер – каже Лука Петрић.

Кафић ће радити сваког радног дана од седам до пола три, како је радно време запослених у овој установи.

Свако ће моћи да дође да попије кафу, а неко од наших корисника ће да буде ту, да скува кафу и да учествује у свему ономе што се дешава. Ми у оквиру пројекта имамо три особе, стручна радника, која раде као подршка овим људима који долазе овде , а имамо и две особе са инвалидитетом, које смо такође ангажовали. То су особе које су старије животне доби, код којих је радна спосообност прилично угрожена, а које ће радити у оквиру овог нашег програма – истакла је Рада Дивац.

У оквиру тог радног времена, осим кафе, чајева и сокова, гости ће моћи да купе и разне предмете и радове који су израђени на креативним радионицама у Дневном центру. Гостима који су дошли на отварање кафића корисници су се захвалили песмом.  

Извор : Форум ТВ

Повезани чланци

Мере превенције против вируса Ковид-19

Календар

ПОН
УТО
СРЕ
ЧЕТ
ПЕТ
СУБ
НЕД
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Events for 1 Мај
Нема догађаја
Events for 2 Мај
Нема догађаја
Events for 3 Мај
Нема догађаја
Events for 4 Мај
Нема догађаја
Events for 5 Мај
Нема догађаја
Events for 6 Мај
Нема догађаја
Events for 7 Мај
Нема догађаја
Events for 8 Мај
Нема догађаја
Events for 9 Мај
Нема догађаја
Events for 10 Мај
Нема догађаја
Events for 11 Мај
Нема догађаја
Events for 12 Мај
Нема догађаја
Events for 13 Мај
Нема догађаја
Events for 14 Мај
Нема догађаја
Events for 15 Мај
Нема догађаја
Events for 16 Мај
Нема догађаја
Events for 17 Мај
Нема догађаја
Events for 18 Мај
Нема догађаја
Events for 19 Мај
Нема догађаја
Events for 20 Мај
Нема догађаја
Events for 21 Мај
Нема догађаја
Events for 22 Мај
Нема догађаја
Events for 23 Мај
Нема догађаја
Events for 24 Мај
Нема догађаја
Events for 25 Мај
Нема догађаја
Events for 26 Мај
Нема догађаја
Events for 27 Мај
Нема догађаја
Events for 28 Мај
Нема догађаја
Events for 29 Мај
Нема догађаја
Events for 30 Мај
Нема догађаја
Events for 31 Мај
Нема догађаја

Најчешћа питања

Ко има права на социјалну помоћ?

Право на новчану социјалну помоћ припада појединцу, односно породици, који својим радом, приходима од имовине или из других извора остварују приход мањи од износа новчане социјалне помоћи утврђеног законом.

Како остварити права на туђу негу и помоћ?

Право на додатак за помоћ и негу другог лица има лице коме је због телесног или сензорног оштећења, интелектуалних потешкоћа или промена у здравственом стању неопходна помоћ и нега другог лица да би задовољило своје основне животне потребе. Преко центра за социјални рад право остварују деца, одрасла и остарела лица која нису остварила пензиона примања и инострани пензионери.

Како постати хранитељска породица?

Поступак почиње подношењем захтева у центру за социјални рад. Потребно је проћи обуку за хранитеље након чега се стиче подобност за бављење хранитељством.

Шта је потребно за смештај у дому?

Потребно је прикупити документацију за смештај у дом и поднети захтев за смештај у центру за социјални рад. Захтев се подноси у месно надлежном центру (надлежност се одређује по адреси из личне карте), а смештај се може остварити у било којој установи за смештај у Републици Србији.

Како добити помоћ у кући?

Потребно је, у центру за социјални рад, поднети захтев за утврђивање права на помоћ у кући.